Welcome Stranger brengt contact tussen kunstwerken, kunstenaars en publiek tot stand in kunst-, onderzoeks- en onderwijsprojecten.

Vanaf de oprichting werken in de Welcome Stranger-projecten kunstenaars en andere deelnemers nauw samen op locaties die bijdragen aan de betekenisgeving en direct contact mogelijk maken. Behalve de privéwoning, zijn ook het klaslokaal, het museum en de natuur locaties waar bijzondere ontmoetingen tot stand komen. De wijzen waarop dat gebeurt worden zorgvuldig gedocumenteerd, geanalyseerd en in publicaties toegankelijk gemaakt.

Over ons

Hester Elzerman (directie en projectleiding) kunsthistoricus, docent en onderzoeker. Zij doet onderzoek naar verschillende vorm- en betekenisrelaties die gelegd zijn in kunsttheorieën, die ook van toepassing zijn in het kunstonderwijs.

Marianna van der Zwaag (directie en projectleiding) kunsthistoricus, curator. Zij houdt zich bezig met beeldstrategieën in moderne en hedendaagse kunst. Met de vraag hoe in en via kunstwerken de toeschouwer wordt aangesproken.

Saskia Janssen (bestuurslid) beeldend kunstenaar.

Marijn van Kreij (bestuurslid) beeldend kunstenaar.

Marjolein Schaap (1958-2014) was kunsthistoricus, curator, docent en auteur. Zij richtte in 1992 stichting Welcome Stranger op met het doel kunsttentoonstellingen te organiseren waarmee werd gereflecteerd op maatschappelijke ontwikkelingen. De gevolgen van de groei van het individualisme en tegelijkertijd ook van de publieke ruimte van de jaren tachtig, waren de aanleiding om te kijken naar het grensgebied tussen het private en het openbare. Marjolein had veel ideeën, maakte tentoonstellingen, schreef artikelen voor diverse kranten en tijdschriften en doceerde kunsttheorie aan kunstacademie’s en de academie voor journalistiek.

Contact

Stichting Welcome Stranger
Zaanstraat 236
1013 RX Amsterdam
welcomestrangerfoundation@gmail.com

terug naar boven