welcome...
welcome... ...stranger
archief
13.03.2017 –
JOHN KÖRMELING

01


de rechte weg – vanaf 2017

Onderzocht is in hoeverre op een dijk langs de Waddenzee in de Westpolder in het Groningen een pad van zes kilometer lang en één meter breed aangelegd kan worden dat te bewandelen zal zijn. Een pad dat helemaal recht loopt en niet de bolling van de aarde volgt. Je ervaart de aarde direct en fysiek, en daardoor ben je je bewust van de aarde, jouw unieke plaats daarop en verantwoordelijkheid daarvoor. Dit kunstwerk met de titel ‘De rechte weg’ van John Körmeling zou de enige weg ter wereld vormen die echt recht loopt, als een plank op een voetbal. We zetten het voort, maar de realiteit op die specifieke plek is dat we tegen zaken aanliepen die niet overkomelijk waren. Op de laatste bijeenkomst met een aantal betrokken boeren en pachters zijn goede oplossingen aangedragen, maar bij een gesprek met het waterschap liep het anders. Door de combinatie van het hoogteverschil en de randvoorwaarden die gelden voor de hellingshoek zou De rechte weg op die dijk een onduidelijk beeld opleveren. Bij zoiets simpels als een rechte weg is dat wat wij juist niet willen. We hebben daarom in overleg met John Körmeling besloten dat we van verdere voortgang op deze plek moeten afzien. We oriënteren ons nu samen met de kunstenaar op een alternatieve locatie.

Voor het eerst organiseert Welcome Stranger hiermee een manifestatie welke bestaat uit één kunstwerk, niet ontstaan in een privéwoning maar in de natuur.
 
Gelukkig hebben onze plannen tot nu toe wel iets opgeleverd in gemeente De Marne: John Körmeling heeft in samenwerking met Welcome Stranger een muurtekening gemaakt in Wongema te Hornhuizen. Het is er achtergelaten als residu.

Ook organiseerde Welcome Stranger in de zomer van 2019 in samenwerking met International Society for Education through Art (Insea) in Quinta da Cruz in Viseu (Portugal) een kleine presentatie over onder meer De Rechte Weg. Deelnemende kunstenaars was ook Sander van Deurzen.

 


proef de rechte weg
13.03 – 19.05.2017: proefopstelling met kleischelp voor De Rechte Weg op de slaapdijk Westpolder. IJsbrand de Weerd stelde zijn land ter beschikking voor de proef.

...stranger