welcome...
welcome... ...stranger
23.10 — 27.03.21: LUCAS LENGLET, SMÁRI RÓBERTSSON, TIM BREUKERS, BASTIENNE KRAMER

       

2e Leeghwaterstraat in het Funenpark, foto Gert Jan van Rooij                           

Amsterdam

Vier kunstenaars, die wonen en werken in Amsterdam, zetten op uitnodiging van Welcome Stranger de gevel van de eigen woning in als betekenisvolle ruimte en maken nieuw werk. Op vier plekken in de stad ontstaan hierdoor verschillende reflecties op openbaarheid en privacy, innerlijk en uiterlijk.

Lees meer over kunstenaars, data en locaties via de uitklap hieronder.

>


23.10 - 29.01.2021 Lucas Lenglet, Schaepmanstraat 91 
20.11 - 29.01.2021 Smári Róbertsson, Zomerdijkstraat 22 
04.12 - 27.03.2021 Tim Breukers, Krugerplein
29.01 - 27.03.2021 Bastienne Kramer, Tweede Leeghwaterstraat 7

Voor de sculpturale ingreep van Tim Breukers op het Krugerplein vormen achtergelaten fietswielen en kettingsloten, snackbar het Snorretje en de Albert Heijn een sfeer. Zijn werk Centre Piece laat je ronddwalen over het plein voor zijn huis. Aanwijzingen vind je hier:


Centerpiece, detail Krugerplein, foto Gert Jan van Rooij


Vervreemdende huiselijke objecten hangen uit het raam van het woon- en werkpand van Bastienne Kramer in het Funenpark. Wanneer de dag langzaam overgaat in de avond en nacht zullen deze objecten, die geabstraheerde 'bankstellen' lijken, licht geven en woorden worden zichtbaar. Ze verwijzen naar de situatie waarin we ons nu allemaal bevinden; het gebonden zijn aan huis en de onmogelijkheid van fysiek contact met de meeste mensen om ons heen.

Het werk Warmtebeeld #10 is onderdeel van haar serie Home made Energy. Met Warmtebeeld#10 begeeft Kramer zich op de grens van dilettantisme en professionaliteit, van uniciteit en serialiteit, van tekstuele en visuele communicatie, van vast en vloeibaar, van collectief en autonoom.

ws2021

Warmtebeeld #10

Het interessante is dat Bastienne Kramer aan eerdere edities van Welcome Stranger meedeed - in het najaar van 1992 en in 1998 aan Moving In. Je kan meer hierover lezen in ons net geupdate Archief, hier en hier.  

Volg ook INSTAGRAM voor updates over het programma.

Beluister hier de twee radio uitzendingen, 'the house as material' en 'poking through the window', die ingaan op de motivaties achter dit initiatief en het werk van de kunstenaars. We maakten ze in samenwerking met radio JAJAJANEENEENEE.

-

Welcome Stranger wordt gesteund door het Mondriaanfonds en het Prins Bernhard Cultuurfonds. <
08.12 — 08.01.21: GARETH NYANDORO, TIM BREUKERS, LAYE KA

Foto Pascal Nampémanla Traoré

Dakar (Senegal)

Welk effect heeft persoonlijke identiteit en aanwezigheid in de wereld? Je buitenkant is publiek, maar wat zegt het over je binnenkant? Over wat eigen is en wat vreemd? In een privé woning midden in een woonwijk in Dakar hebben drie kunstenaars, Laye Kâ (SEN), Gareth Nyandoro (ZWE) en Tim Breukers (NL), in overleg met elkaar toegewerkt naar een ‘in situ-presentatie’ hierover. De tentoonstelling werd de titel Biti ak Biir meegegeven, Wolof voor 'interieur' en 'exterieur'. De drukbezochte tentoonstelling was open voor publiek gelijktijdig met Partcours 2020 in de periode 8 december tot 8 januari 2021. Binnenkort zal een selectie van de werken die in Dakar zijn ontstaan te zien zijn in Amsterdam. Meer informatie hierover volgt.  

>

Dit internationale project is (mede) mogelijk gemaakt door het Fonds voor Cultuurparticipatie. 

<
...stranger