welcome...
welcome... ...stranger
24.06.2022 – 31.01.2023: MINNE KERSTEN, SIMON WALD-LASOWSKI

Can't face another sad salad!, Simon Wald-Lasowski, 20.10.22 - 13.01.2023, photo: studioLNDW

Nu te zien, iedere zaterdag, ieder half uur van 10 tot 18 uur:  SIMON WALD-LASOWSKI, HASEBROEKSTRAAT 7. We hopen je te zien! 

Welcome Stranger vraagt sinds 2020 kunstenaars voor de gevel van hun eigen huis een nieuw tijdelijk kunstwerk te maken. Op verschillende plekken in de stad zijn zo uiteenlopende kunstenaarsobservaties ontstaan. Iedere voorbijganger is welkom om kennis te maken met de kunstwerken en de gedachten die ze oproepen.  

Karakteristiek voor Welcome Stranger is dat de kunst te zien is in de privéwoningen van kunstenaars. Zij hebben zodoende gewerkt in het spanningsveld tussen het privé-vertrek en de publieksruimte, openbaarheid en privacy. Vanwege de pandemie is de focus tijdelijk naar buiten verschoven: de gevel van de woningen. 

>

Voor Welcome Stranger veranderd Simon Wald-Lasowski zijn huis in een koekoeksklok. Elk halfuur komt een mollige kalkoen uit het zolderraam tevoorschijn die, eenmaal aangekomen op het uiterste punt, zijn lange tong uitrolt en een schreeuw laat horen. Can't face another sad salad! is een technisch vernuftig kunstwerk dat als een speelse, hallucinerende glitch verstoring teweeg brengt. 

Simon Wald-Lasowski woont sinds eind jaren negentig in Amsterdam, waarvan meer dan 10 jaar in de Hasebroekstraat. In die tijd heeft hij de stad zien veranderen, zowel de openbare ruimte als de privé ruimte. Beide zijn steeds meer in het teken komen te staan van efficiëntie, orde en de behoeften van de markt. Het is een fenomeen dat vele kanten heeft en meerdere namen kent. Een daarvan is "Disneyficatie", de verandering van de openbare ruimte van de stad om aan de behoeften van de toeristische industrie te voldoen. Can't face another sad salad! is een kleine onderbreking van de logica van het late kapitalisme, een metronoom van het absurde en daarmee ook een uitnodiging om andere toekomsten te dromen. 

Onderdeel van een serie
Voor Welcome Stranger hebben in 2022 Minne Kersten en Simon Wald-Lasowski een kunstwerk gemaakt, speciaal voor de facade van hun eigen huis. Minne Kersten heeft een airconditioner geinstalleerd op de gevel die, in plaats van te functioneren zoals oorspronkelijk de bedoeling was, namelijk het koelen van de binnenlucht, rookringen blaast in de buitenlucht. Deze waren tot eind september zichtbaar als cirkelvormige rookslierten die naar de hemel opstijgen en uiteindelijk verdampen in de ijle lucht. Meer informatie vind je hier: MINNE KERSTEN - FABULATOR

Op uitnodiging van Welcome Stranger maken sinds 2020 meerdere kunstenaars nieuwe tijdelijke kunstwerken, speciaal voor de façade van hun eigen huis. Een ruimte tussen het privé vertrek en de publieke ruimte. Zo ontstaan uiteenlopende kunstenaarsobservaties op verschillende plekken in de stad. Iedere voorbijganger is welkom om kennis te maken met de kunstwerken en de gedachten die ze oproepen. 

Fabulator, Minne Kersten 2022, Schipluidenlaan 12F, De Lely, 24.06.2022 - 24.09.2022, photo: studioLNDW

Meer over Simon Wald-Lasowski

Simon Wald-Lasowski (1980, Parijs) verzamelt, bestudeert en bouwt installaties van vaak massa geproduceerde sculpturen en objecten. Je zou kunnen zeggen dat ze functioneren als een archief van het antropoceen. Het tijdperk waarin we leven en waarin de mens de natuur grotendeels domineert, met alle gevolgen van dien. Wald-Lasowski's veelzijdige praktijk getuigt van een oprechte liefde voor snuisterijen en curiosa, en een gebruik van objecten als acteurs binnen installaties. Dit resulteert in kunstwerken die kleurrijk en herkenbaar zijn maar tegelijkertijd ongemakkelijk omdat ze raken aan onderdelen van het leven die taboe zijn, zoals alcoholisme en overconsumptie. Simon had onlangs tentoonstellingen in W139 in Amsterdam en 1646 in Den Haag.

"Dit werk is voor de paradijsvogels die de straten van het Amsterdam waarvan ik houd kleurden. Het is een ode aan de outcasts, de weirdo's, de queers en de provocateurs die vroeger de boel op stelten zetten. Ik mis ze - er lijkt steeds minder ruimte te zijn voor chaos in een stad die haar kleurrijke randje verliest van de dominante leer van de 'normale' cultuur, die alles beige maakt." Simon Wald-Lasowski

Het technische ontwerp van Can't face another sad salad!, dat deels mechanisch en deels handmatig wordt aangedreven, is ontwikkeld door kunstenaar Lefki Mevissen.


Simon Wald-Lasowski in zijn atelier

<
PERS OVER HUIDIGE EDITIE VAN WELCOME STRANGER

2022_07_07 Minne Kersten in Groene Amsterdammer

Roos van Lint, Groene Amsterdammer, 7 juli 2022 

Pers over eerdere edities hier 

07.10.21 – Recording live from somewhere (Hoofdweg reflections)

Recording live from somewhere (Hoofdweg reflections) is een radio show gehost door Radna Rumping, live vanuit haar woonkamer, ergens aan de Hoofdweg in Amsterdam. De radio show is een ‘hidden track’, die opduikt een paar maanden na de opening van het werk Hoofdweg (een mogelijke lijn), het audio essay dat Radna maakte op uitnodiging van Welcome Stranger.

Terwijl het geluidswerk de luisteraar uitnodigt een wandeling te maken en zo een lange lijn te vormen langs de Hoofdweg (2,5 kilometer) keert deze radioshow terug naar de intimiteit van de woonkamer, achter de gevel. Hier bevindt zich in een inbouwkast  platencollectie van Radna Rumping, die ze niet vaak meer inkijkt, maar voor deze gelegenheid weer opent.

Tijdens Recording live from somewhere (Hoofdweg reflections) verandert de woonkamer voor even in een radiostudio; onzichtbaar voor de luisteraar maar wel ‘from somewhere’. Radna draait een uur lang muziek die losjes in relatie staat met het audio essay, en ingaan op gedachten en vragen die zowel tijdens als na het maken van Hoofdweg (een mogelijke lijn) naar boven zijn gekomen.

De uitzending is te beluisteren via jajajaneeneenee.com - uitgezonden 07.10 21.00-22.00 uur.

The audio essay 'Hoofdweg (a possible line)' vind je hier.

Tracklist:

La Monte Young - Composition 1960 #7
Sun Araw - Flote
June Tyson - Theme of the stargazers
Sun Ra - New Horizons
The Natural Spiritual Orchestra - We love roll call y’all (fragment Do the right thing)
Rammellzee - Beat Bop (instrumental)
Peter Tosh & The Wailers - Steppin Razor
Adrian Piper - The Mythic Being (fragment Other than art’s sake)
The Slits - Newtown
Massive Attack - Exchange (mountain steppers dub)
Yoko Ono - She hits back
The Raincoats - Ooh Ooh La La La
Quasimoto - Come on Feet
De La Soul - can you keep a secret? (skit)
Inoyama Land - Bananatron
David Byrne - Tree (Today is an important occasion)
Poly Styrene on privacy (fragment Who is Poly Styrene?)
Curtis Mayfield - To Be invisible
Finis Africae - Segundos y segundos y segundos
Joanna MacGregor - Moondog Sidewalk dances
Laraaji - All Pervading
Donald Byrd - Stepping into tomorrow

...stranger