welcome...
welcome... ...stranger
07.09.23 SPECIALE EDITIE VAN DE GIDS


De nieuwste editie van De Gids, het oudste literaire tijdschrift van Nederland is uit, een samenwerking tussen De Gids en Welcome Stranger. De ontmoeting tussen bekend en onbekend, tussen het dichtbije en het vreemde staat erin centraal. Wat gebeurt er als het vreemde dichterbij komt? Hoe trekken we de grens tussen dat wat eigen is en dat wat we als vreemd beschouwen, wat dichtbij is en veraf ? Wat kan vervreemding brengen? En wat betekent het om ‘het vreemde’ te verwelkomen – is dat wel mogelijk?

Naast een essay van Marianna van der Zwaag, curator, schrijven Mia You en Siel Verhanneman brieven aan degene die altijd te gast is in hun schrijven: de denkbeeldige lezer. Verder zijn er korte verhalen van Richard de Nooy, Maarten Inghels en Wytske Versteeg, en een essay van Florette Dijkstra.

24.06.2022 – 21.06.2023: MINNE KERSTEN, SIMON WALD-LASOWSKI

Can't face another sad salad!, Simon Wald-Lasowski, 20.10.22 - 13.01.2023, photo: studioLNDW

Welcome Stranger meanderde de afgelopen drie jaar door Amsterdam en claimde op onnadrukkelijke wijze de openbare ruimte. Kunstenaars werden uitgenodigd om nieuw werk te maken voor op, aan of bij hun eigen huis. Daarbij werkten ze in het veelal onontgonnen gebied tussen persoonlijke en openbare ruimte. Voorbijgangers werden toevallige bezoekers of deelgenoten, en plekken waar mensen misschien al jaren aan voorbij lopen werden op magische wijze met andere ogen bekeken.

Vier nieuwe kunstwerkn volgen binnenkort, alle vier starten ze tegelijkertijd. We updaten deze website zodra er meer informatie beschikbaar is. Je kan ook Welcome Stranger volgen op Instagram: _welcome stranger_

In de tussentijd, verken wat er tot nu toe is gemaakt en een online leven voortzet. VERKEN HET ARCHIEF

PERS OVER HUIDIGE EDITIE VAN WELCOME STRANGER

2022_07_07 Minne Kersten in Groene Amsterdammer

Roos van Lint, Groene Amsterdammer, 7 juli 2022 

Pers over eerdere edities hier 

07.10.21 – Recording live from somewhere (Hoofdweg reflections)

Recording live from somewhere (Hoofdweg reflections) is een radio show gehost door Radna Rumping, live vanuit haar woonkamer, ergens aan de Hoofdweg in Amsterdam. De radio show is een ‘hidden track’, die opduikt een paar maanden na de opening van het werk Hoofdweg (een mogelijke lijn), het audio essay dat Radna maakte op uitnodiging van Welcome Stranger.

Terwijl het geluidswerk de luisteraar uitnodigt een wandeling te maken en zo een lange lijn te vormen langs de Hoofdweg (2,5 kilometer) keert deze radioshow terug naar de intimiteit van de woonkamer, achter de gevel. Hier bevindt zich in een inbouwkast  platencollectie van Radna Rumping, die ze niet vaak meer inkijkt, maar voor deze gelegenheid weer opent.

Tijdens Recording live from somewhere (Hoofdweg reflections) verandert de woonkamer voor even in een radiostudio; onzichtbaar voor de luisteraar maar wel ‘from somewhere’. Radna draait een uur lang muziek die losjes in relatie staat met het audio essay, en ingaan op gedachten en vragen die zowel tijdens als na het maken van Hoofdweg (een mogelijke lijn) naar boven zijn gekomen.

De uitzending is te beluisteren via jajajaneeneenee.com - uitgezonden 07.10 21.00-22.00 uur.

The audio essay 'Hoofdweg (a possible line)' vind je hier.

Tracklist:

La Monte Young - Composition 1960 #7
Sun Araw - Flote
June Tyson - Theme of the stargazers
Sun Ra - New Horizons
The Natural Spiritual Orchestra - We love roll call y’all (fragment Do the right thing)
Rammellzee - Beat Bop (instrumental)
Peter Tosh & The Wailers - Steppin Razor
Adrian Piper - The Mythic Being (fragment Other than art’s sake)
The Slits - Newtown
Massive Attack - Exchange (mountain steppers dub)
Yoko Ono - She hits back
The Raincoats - Ooh Ooh La La La
Quasimoto - Come on Feet
De La Soul - can you keep a secret? (skit)
Inoyama Land - Bananatron
David Byrne - Tree (Today is an important occasion)
Poly Styrene on privacy (fragment Who is Poly Styrene?)
Curtis Mayfield - To Be invisible
Finis Africae - Segundos y segundos y segundos
Joanna MacGregor - Moondog Sidewalk dances
Laraaji - All Pervading
Donald Byrd - Stepping into tomorrow

...stranger