welcome...
welcome... ...stranger
23.10 — 15.02.21: LUCAS LENGLET, SMÁRI RÓBERTSSON, TIM BREUKERS, BASTIENNE KRAMER

        

Zomerdijkstraat, foto: Stadsarchief/Han van Gool                  Schaepmanstraat - Kempenaerstraat, foto: Matthijs Immink

                                          

Amsterdam

Vier kunstenaars, die wonen en werken in Amsterdam, zetten op uitnodiging van Welcome Stranger de gevel van de eigen woning in als betekenisvolle ruimte en maken nieuw werk. Op vier plekken in de stad ontstaan tijdelijk hierdoor verschillende reflecties op openbaarheid en privacy, innerlijk en uiterlijk.

23.10 - 18.12.2020 Lucas Lenglet, Schaepmanstraat 91
20.11 - 08.01.2021 Smári Róbertsson, Zomerdijkstraat 22 
04.12 - 22.01.2021 Tim Breukers, Krugerplein
11.12 - 12.02.2021 Bastienne Kramer, Tweede Leeghwaterstraat 7

**** Deze vrijdag: Tim Breukers op het Krugerplein ****

Luister naar de eerste van twee radio uitzendingen die ingaat op de motivatie achter dit initatief en het werk van de kunstenaars. De eerste uitzending heeft de titel: 'het huis als materiaal'.

>

Tim Breukers: "Toen we ons huis aan het renoveren waren, was ik intens uitgeput. Mijn motivatie was helemaal weg. Alles in het appartement moest vernieuwd worden en we hebben zoveel mogelijk zelf gedaan. Na maanden miste ik de 'het kan van alles zijn' kwaliteit van de kunst. Toen ik bezig was met de zekeringkast bereikte het doel en de praktische mindset een omslagpunt. Ik vond een nieuwe motivatie om me voor te stellen dat de zekeringskast een sculptuur zou kunnen zijn. Waarom niet? Het kan van alles zijn. Ik ben ervan overtuigd dat kunst ons kan helpen om ons leven in balans te brengen. En dat ons leven helpt om kunst menselijk en waardevol te maken.

Puzzelend met wat ik zou maken voor Welcome Stranger als beeldhouwer, dwaalde ik rond op het plein voor ons huis. Zonder het dagelijkse doel vormden de achtergelaten fietswielen en kettingsloten, snackbar het Snorretje en Albert Heijn een sfeer voor mijn sculpturale ingreep. Net als bij de stoppenkast gaat dit project over leven en kunstdynamiek, maar dan andersom." 

Voor Welcome Stranger houdt Smári Róbertsson zich bezig met het verborgene en onbekende door de folklore te verkennen. Zijn werk bestaat uit twee delen, eerst een sculptuur dat afkomstig is uit het volksverhaal De Vader van Achttien Elfen, waarin een moeder die vermoedt dat haar kind een zogenaamde Changeling is, voor het kind een sculptuur plaatst om het in zijn ware vorm te brengen. Ten tweede een onbekend, deels verduisterd kant-en-klaar beeld op de bodem van een 10 meter lange natuurlijke waterput in de IJslandse Hooglanden, gevonden door de kunstenaar. Beide werken zijn een uitnodiging om de onderliggende drijfveren, waardesystemen en condities in de waarneming en onszelf te onthullen.

Lucas Lenglet bouwt in de Schaepmanstraat voort op eerdere werken met kooiconstructies. Hij plaatst rood gaas voor al zijn ramen van zijn hoekhuis en maakt van zijn eigen huis een kooi. Lenglet: 'Voor mij is het een stimulans om na te denken over welke positie ik in de gemeenschap waarin ik leeft inneem: in hoeverre wordt van mij verwacht dat ik meedoe, hoeveel van buitenaf sta ik toe en welke relatie ga ik aan met de ander?'.

Twee radio uitzendingen gaan in op de motivatie achter dit initatief en het werk van de kunstenaars. De eerste uitzending, 'het huis als materiaal', is live uitgezonden op 28 november om 15.00 uur.

Meer over de bijdragen van Tim Breukers en Bastienne Kramer volgt binnenkort. 
Volg ook INSTAGRAM voor updates over het programma.

Deze editie van Welcome Stranger wordt genereus gesteund door het Mondriaanfonds en het Prins Bernhard Cultuurfonds. <
08.12 — 08.01.21: GARETH NYANDORO, TIM BREUKERS, LAYE KA
Boulevard La Gueule Tapée, Dakar, Senegal

Dakar (Senegal)

In een woning aan de Boulevard Gueule Tapée in Dakar gaan drie kunstenaars, Laye Kâ (SEN), Gareth Nyandoro (ZWE) en Tim Breukers (NL), in overleg met elkaar en maken samen een ‘in situ-presentatie’. De woning is in aanbouw en wordt binnenkort opgeleverd. Voor dat moment is Welcome Stranger uitgenodigd er tijdelijk intrek te nemen. De tentoonstelling onder de titel L'Intérieur L'Extérieur wordt toegankelijk gemaakt voor publiek in de periode 8 december tot 8 januari 2021, gelijktijdig met Partcours 2020. Partcours is een collectief initiatief in Dakar dat gaat over (her)ontdekken, ontmoeten, delen en presenteren van kunst die er gemaakt wordt en artistiek debat dat er plaatsvindt. Het is een uitnodiging om kunst te ervaren op plekken die bekend zijn bij het grote publiek alsook op onverwachte plekken, zoals Boulevard La Gueule Tapée. 

...stranger