welcome...
welcome... ...stranger
24.06.2022 – 24.12.2022: MINNE KERSTEN, SIMON WALD-LASOWSKI

Schets voor een nieuw kunstwerk van Minne Kersten voor Welcome Stranger, Schipluidenlaan 12F, De Lely, 24.06.2022 - 24.09.2022 foto gevonden op Google

Kunst op de façade - te zien in Schipluidenlaan, nr 12F (broedplaats Lely)
- dagelijks te zien van 14.00-20.00 uur
Voor Welcome Stranger installeert Minne Kersten een airconditioner op de gevel van haar huis in Amsterdam Nieuw-West, een brutalistisch gebouw in een diffuus deel van de stad. In plaats van te functioneren zoals oorspronkelijk de bedoeling was, namelijk het koelen van de binnenlucht, blaast het object rookringen de buitenlucht in. Deze zijn zichtbaar als cirkelvormige rookslierten die naar de hemel opstijgen en uiteindelijk verdampen in de ijle lucht.

Meer informatie: MINNE KERSTEN - FABULATOR

>Over Welcome Stranger
Kenmerkend voor Welcome Stranger is dat de kunst wordt tentoongesteld in de privé-woningen van kunstenaars. Zij hebben dus gewerkt in het spanningsveld tussen de private ruimte en de publieke ruimte, openbaarheid en privacy. Vanwege de pandemie is de focus tijdelijk verlegd naar de buitenkant: de gevel van de woningen. Meer informatie vind je hier

Over de serie
De twee kunstwerken maken deel uit van een langere lijn kunstwerken die in 2020 van start ging en sindsdien door Amsterdam meandert. Wil je meer ontdekken over de andere kunstwerken, het ontstaan van deze serie en de andere kunstenaars die op uitnodiging van Welcome Stranger een werk maakten voor de gevel van de eigen woning? klik dan hier. 
Met de voltooiing van de tweede bijdrage dit jaar, het kunstwerk van Simon Wald- Lasowski in september zijn beide kunstwerken tegelijkertijd te zien.

<
PERS OVER WELCOME STRANGER

– Trouw Djuna Spreksel en Thijs Lijster Lily van der Stokker Esther Tielemans Radna Rumping Kévin Bray 19.10.21
– Metropolis M Thomas van Huut Esther Tielemans nr 5 2021
– Metropolis M Manuela Zammit Radna Rumping 23 september 2021


"..onze blik kantelen, ruimte scheppen voor het onverwachte, en de mogelijkheid bieden om weerstand te bieden aan de vele 'onzichtbare handen' van stadsplanners, marketeers etc. Welcome Stranger biedt een stimulans om de stad te herontdekken, misschien zelfs te herontwerpen - en ruimte terug te winnen voor spel, voor gemeenschappelijkheid, en voor de verbeelding."
 Schrijver en filosoof Thijs Lijster over Welcome Stranger. 

"..behalve een transformatie van het metselwerk van baksteen in knalgroene reflectie, speelt het kunstwerk ook met het sociale weefsel van de buurt." Thomas Huut over Scenery van Esther Tielemans.

07.10.21 – Recording live from somewhere (Hoofdweg reflections)

Recording live from somewhere (Hoofdweg reflections) is een radio show gehost door Radna Rumping, live vanuit haar woonkamer, ergens aan de Hoofdweg in Amsterdam. De radio show is een ‘hidden track’, die opduikt een paar maanden na de opening van het werk Hoofdweg (een mogelijke lijn), het audio essay dat Radna maakte op uitnodiging van Welcome Stranger.

Terwijl het geluidswerk de luisteraar uitnodigt een wandeling te maken en zo een lange lijn te vormen langs de Hoofdweg (2,5 kilometer) keert deze radioshow terug naar de intimiteit van de woonkamer, achter de gevel. Hier bevindt zich in een inbouwkast  platencollectie van Radna Rumping, die ze niet vaak meer inkijkt, maar voor deze gelegenheid weer opent.

Tijdens Recording live from somewhere (Hoofdweg reflections) verandert de woonkamer voor even in een radiostudio; onzichtbaar voor de luisteraar maar wel ‘from somewhere’. Radna draait een uur lang muziek die losjes in relatie staat met het audio essay, en ingaan op gedachten en vragen die zowel tijdens als na het maken van Hoofdweg (een mogelijke lijn) naar boven zijn gekomen.

De uitzending is te beluisteren via jajajaneeneenee.com - uitgezonden 07.10 21.00-22.00 uur.

The audio essay 'Hoofdweg (a possible line)' vind je hier.

Tracklist:

La Monte Young - Composition 1960 #7
Sun Araw - Flote
June Tyson - Theme of the stargazers
Sun Ra - New Horizons
The Natural Spiritual Orchestra - We love roll call y’all (fragment Do the right thing)
Rammellzee - Beat Bop (instrumental)
Peter Tosh & The Wailers - Steppin Razor
Adrian Piper - The Mythic Being (fragment Other than art’s sake)
The Slits - Newtown
Massive Attack - Exchange (mountain steppers dub)
Yoko Ono - She hits back
The Raincoats - Ooh Ooh La La La
Quasimoto - Come on Feet
De La Soul - can you keep a secret? (skit)
Inoyama Land - Bananatron
David Byrne - Tree (Today is an important occasion)
Poly Styrene on privacy (fragment Who is Poly Styrene?)
Curtis Mayfield - To Be invisible
Finis Africae - Segundos y segundos y segundos
Joanna MacGregor - Moondog Sidewalk dances
Laraaji - All Pervading
Donald Byrd - Stepping into tomorrow

...stranger