welcome...
welcome... ...stranger

Welcome Stranger in het kort

Welcome Stranger heeft meerdere projecten georganiseerd. In plaats van een van te voren bedacht onderwerp, motto of motief worden eenvoudigweg de gegevens centraal gezet, die als vanzelf uit de situatie voortkomen; de locatie, een huis in de stad, en daarmee samenhangend de wisselwerking tussen het privé-vertrek en de publieksruimte, openbaarheid en privacy. Kwesties waarvan de relevantie alleen maar is toegenomen, denk aan surveillancetechnieken en online privacy. Noties van gastvrijheid, vreemdeling zijn en bij een plaats horen hebben bovendien een nieuwe sociale en politieke betekenis gekregen. Welcome Stranger blijft ze daarom verkennen. Het geven van ruimte aan de dialoog tussen kunstenaars onderling en het creeeren van mogelijkheden om op onverwachte plekken kunst te laten zien is daarbij belangrijk. 

Over ons

Curator Marianna van der Zwaag (1971) studeerde kunstgeschiedenis (MA) aan de Universiteit van Amsterdam en is geïnteresseerd in nieuwe vormen van kunst productie en presentatie en het bevorderen van samenwerkingen tussen kunstenaars onderling. Vanaf 2017 geeft ze aan Welcome Stranger een nieuwe impuls.

Grafisch ontwerp: Tariq Heijboer

De raad van toezicht van de stichting bestaat uit Saskia Janssen (voorzitter) beeldend kunstenaar, Wytske Visser en Lia Gieling, initiator | curator van het inmiddels opgeheven Cargo in Context. De leden van de raad ontvangen geen vergoeding voor hun werkzaamheden.

Adviseurs: Ann Demeester, kunstcritica en museumdirecteur, Marijn van Kreij, beeldend kunstenaar

Voorheen: Marjolein Schaap en Ken Zeph, initiatiefnemer in de jaren '90. Hester Elzerman, kunsthistoricus, docent en onderzoeker, betrokken van 1998-2020.   

PRESS

 De Groene Amsterdammer Roos van Lint over Minne Kersten 07.07.22
Trouw Djuna Spreksel over Lily van der Stokker Esther Tielemans e.a. 19.10.21
– Metropolis M Thomas van Huut Esther Tielemans nr 5 2021
– Metropolis M Manuela Zammit Radna Rumping 23 september 2021
– Parool Kees Keijser Lucas Lenglet 30.10.20
 Parool André van Bergen Jeanne van Heeswijk Job Koelewijn e.a. 21.03.98
NRC Christiaan Bastiaans Rob Birza Maarten de Reus Berend Strik 27.11.1992 


INSTAGRAM      FACEBOOK

Stichting Welcome Stranger
p/a Da Costakade 19hs
1052 SE Amsterdam
KvKnummer: 41212760
welcomestrangerfoundation@gmail.com

Het jaarverslagen en de jaarrekeningen van 20222021, 2020 en een vooruitblik 2023.  

De stichting Welcome Stranger is een culturele ANBI. Dit maakt doneren aan de stichting fiscaal aantrekkelijk. Stichting Welcome Stranger RSIN 802067700

Welcome Stranger wordt gesteund door het Mondriaanfonds, Amsterdams Fonds voor de Kunst en het Prins Bernhard Cultuurfonds. 

     

...stranger