welcome...
welcome... ...stranger
archief
05.07 – 15.12.2021
radna rumping – hoofdweg (een mogelijke lijn)

Hoofdweg

Met een 30-minuten durend audio essay 'Hoofdweg (een mogelijke lijn)' nodigt Radna Rumping de langste straat van Plan West in Amsterdam te (her)ontdekken. Je kan (nog steeds overigens) het geluidswerk hier downloaden of direct afspelen. Met een eigen telefoon/audiospeler en via koptelefoon is het al wandelend te beluisteren. For the English version click here.


Instructies wandeling:

Start bij het Surinameplein, onder het poortje bij Hoofdweg 2. Druk op play, en begin in rustig tempo te lopen. Neem de tijd om rond te kijken of af en toe even stil te staan. Blijf halverwege de route op het Mercatorplein om daar het deel over de Spookrijders te beluisteren (er zijn bankjes om te pauzeren). Wanneer het volgende deel van het essay begint (over architectuur), vervolg dan je wandeling langs de Hoofdweg en ga door tot het eindpunt bij nummer 718, ter hoogte van het Bos en Lommerplein. Wil je na afloop terugkeren naar het beginpunt? Bus 15 rijdt iedere 10 minuten van Bos en Lommerplein terug naar Surinameplein.

De Hoofdweg honderd jaar geleden

Op uitnodiging van Welcome Stranger heeft Rumping een nieuw werk gemaakt met de façade van haar eigen huis als startpunt. Een mentale sculptuur die gevormd wordt door zowel haar eigen observaties en associaties, als door die van de wandelende luisteraar.

Vanuit haar eigen huis zoomt ze uit, inzet is de lijn die de Hoofdweg maakt. Rumping laat er haar gedachten gaan over het laten groeien van je haar en Yoko Ono, over het idee van een lange lijn in je loopbaan vasthouden, over een optreden van De Spookrijders op het Mercatorplein in 1999, over voetstappen en over architectuur. Verhalende en poëtische teksten worden afgewisseld met flarden field recordings en muziek. In totaal duurt het 30 minuten; de duur van de wandeling als je in een rustig tempo de hele Hoofdweg in Amsterdam-West afloopt, van nummer 2 tot nummer 718.  Het startpunt is Hoofdweg 2.

Als onderdeel van het kunstwerk ontvingen op 15 juli 2021 alle bewoners van de Hoofdweg een print ontworpen door Rietlanden Women’s Office, met een tekstfragment uit het geluidswerk.


Detail print door Rietlanden Women’s Office                                             Start Hoofdweg 2


Als het niet mogelijk is om langs de Hoofdweg te lopen, is het ook mogelijk het werk thuis of op een andere locatie te beluisteren, en de lijn in te beelden op afstand. 

Voor wie het niet mogelijk is te luisteren, is hier een .pdf van het essay verkrijgbaar om te lezen. * Met speciale dank aan Ingmar Bruin, Ivan Cheng en Alina Lupu voor alle hulp en steun. 

✨✨ Een radio show gehost door Radna Rumping, live vanuit haar huiskamer, uitgezonden op 7 oktober 2021 kun je hier vinden. Inclusief een tracklist voor de liefhebber. ✨✨

handout passers-by

...stranger