welcome...
welcome... ...stranger
archief
12.08 – 15.12.2021
kévin bray – ré-but

Woutertje Pietersestraat 21

Kévin Bray tovert in samenwerking met Alexis Bondoux en Lou Buche het balkon van hun woning om tot een installatie waarin ze voorbijgangers uitnodigen een rebus te maken. Op die manier brengen ze de façade, bekend als het architecturale gezicht van een gebouw, in verband met de figuur­lijke betekenis van ‘façade’, het doen alsof, een spel spelen, je vermommen. Met hun installatie die gemaakt is van gevonden materialen in de buurt scheppen ze speelruimte, niet alleen voor een publiek dat vertrouwd is met kunst, maar voor iedereen, ongeacht achtergrond.

Daarbij wordt gebruik gemaakt van een speciaal effect gebaseerd op de notie van defamiliarization: een artistieke techniek uit de vroege 20ste eeuw om het publiek gewone dingen op een onbekende of vreemde manier voor te stellen. Het beïnvloedde de wereld van kunst en theorie enorm en wordt ook gebruikt door recente bewegingen zoals culture jamming. Een beweging die kritiek levert en reageert op het consumentisme door gebruik te maken van dezelfde technologieën en strategieën.Kévin Bray, 2021, detail Ré-But

Bray werd geschoold als grafisch vormgever en maakt gebruik van uiteenlopende materialen en technieken, waaronder (digitale) schilderkunst, computer grafisch, sculptuur, film en animatie. Hij is geïnteresseerd in de (wissel)werking van media en technologieën en hun invloed op de impact en de betekenis van beeld.

Kévin Bray, Alexis Bondoux and Lou Buche, Ré-But, mixed media, 2021, photo: Gert-Jan van Rooij

Handout voorbijgangers

...stranger