welcome...
welcome... ...stranger
archief
23.10.20 - 27.03.21
Lucas Lenglet, Smári Róbertsson, Tim Breukers, Bastienne Kramer

De eerste maanden van 2020 waren we ons nog niet bewust van het pandemische onheil dat naderde. Onverwacht werd het daardoor een heel ander jaar voor Welcome Stranger. Terwijl het project in Dakar zich ontvouwde, kwam er razendsnel in Amsterdam een nieuwe manifestatie van de grond. Vier nieuwe kunstwerken ontstonden en namen, uit noodzaak maar tegelijkertijd in lijn met eerdere Welcome Stranger projecten, een tussenruimte in: de ramen en gevels. Er waren geen bezoekers, alleen voorbijgangers. De bijdragen zijn individueel, van samenwerking tussen de kunstenaars onderling was in deze serie werken geen sprake. De kunstwerken die werden gepresenteerd stelden de veronderstelde grens tussen binnen en buiten ter discussie. 

'Schaepmanstraat - Kempenaerstraat'
Lucas Lenglet, 23.10 - 29.01.2021, Schaepmanstraat 91

Lucas Lenglet bouwde in de Schaepmanstraat voort op eerdere werken met kooiconstructies. Hij plaatste rood gaas voor alle ramen van zijn hoekhuis en maakte van zijn eigen huis een kooi. Lenglet: 'Voor mij is het een stimulans om na te denken over welke positie ik in de gemeenschap waarin ik leeft inneem: in hoeverre wordt van mij verwacht dat ik meedoe, hoeveel van buitenaf sta ik toe en welke relatie ga ik aan met de ander?'.
foto: Luuk Kramer


Poking The Unknown With A Really Long Stick
Smári Róbertsson, 20.11 - 29.01.2021 Zomerdijkstraat 22  
Smári Róbertsson ging in op het verborgene en onbekende door het verkennen van de folklore, zoals het volksverhaal 'De Vader van de Achttien Elfen'. Als je vanaf de straat naar zijn atelier-woning keek, zag je een lange stok uit het raam steken. Aan de boom beneden vond je een tekst met de titel: 'Poking The Unknown With A Really Long Stick'. Zijn werk is een uitnodiging om de onderliggende drijfveren, waardesystemen en condities in de waarneming en in onszelf te onthullen.

Artist text: Poking the unknown

Drie performances opgenomen vanuit huis: 

Poking The Unknown With A Really Long Stick - Serenade (Part 3)

Directed by Hreinn Friðfinnsson

Written, recorded and performed by Smári Róbertsson

Amsterdam, 2021


CENTERPIECE
Tim Breukers, 04.12 - 27.03.2021, Krugerplein
Voor de sculpturale ingreep van Tim Breukers op het Krugerplein vormden achtergelaten fietswielen en kettingsloten, snackbar het Snorretje en de Albert Heijn een sfeer. Zijn werk Centre Piece liet je ronddwalen over het plein voor zijn huis. Aanwijzingen vind je hier:Centerpiece, detail Krugerplein, foto Gert Jan van Rooij


Warmtebeeld #10
Bastienne Kramer, 29.01 - 27.03.2021, Tweede Leeghwaterstraat 7 

Vervreemdende huiselijke objecten hingen de eerste maanden van 2021 uit het raam van het woon- en werkpand van Bastienne Kramer in het Funenpark. Op het moment dat de dag langzaam overging in de avond en nacht gaven deze objecten, die geabstraheerde 'bankstellen' lijken, licht en woorden werden zichtbaar. Ze verwijzen naar de situatie waarin we ons in die periode allemaal bevonden; het gebonden zijn aan huis en de onmogelijkheid van fysiek contact met de meeste mensen om ons heen.

Het werk Warmtebeeld #10 is onderdeel van haar serie Home made Energy. Met Warmtebeeld#10 begeeft Kramer zich op de grens van dilettantisme en professionaliteit, van uniciteit en serialiteit, van tekstuele en visuele communicatie, van vast en vloeibaar, van collectief en autonoom.


Warmtebeeld #10

Bastienne Kramer deed mee aan eerdere edities van Welcome Stranger - in het najaar van 1992 en in 1998 aan Moving In. Je kan meer hierover lezen in ons net geupdate Archief, hier en hier.  


...stranger