welcome...
welcome... ...stranger
archief
17.06 – 15.12.2021
Esther Tielemans – Scenery

Maarten Harpertszoon Trompstraat 25

Esther Tielemans voor Welcome Stranger, Scenery 2021, carwrapfolie op façade, foto Thomas Bennen

Esther Tielemans bekleedde de gevel van haar huis in Amsterdam West met carwrap folie. Vanwege de metallic groene hoogglanslaag ontstond een monochrome gevel. Het fascineert haar hoe in de schilderkunst, op een plat vlak, de suggestie van een andere wereld wordt gewekt. Die schijn van werkelijkheid loopt voor haar parallel met onze maakbare wereld. Door het reflecterende materiaal werd de omgeving op de gevel weerkaatst en ontstond er een andere, kunstmatige werkelijkheid. De titel Scenery hint naar zowel het landschap als naar achtergronden die worden gebruikt in de theater- en filmwereld; ook een green screen biedt de mogelijkheid om achtergronden te laten verdwijnen en nieuwe lagen toe te voegen, en zo onze maakbare wereld verder vorm te geven.

Vanuit het werk buiten is een nieuw werk ontstaan voor de binnenruimte: Scenery (Our house). De leftovers van de ramen in het groene monochrome kader zijn op ware grootte uitgevoerd. Het gladde oppervlak op deze panelen contrasteert met de structuur van de gevel, waarop de bakstenen zorgen voor een meer subtiele schittering. Door de sterke spiegelende werking maken de raamwerken de kijker juist onderdeel van de werken, die zo medespeler wordt in Tielemans private ruimte.

De raamwerken gaan naar de White Cube expositieruimte. De twee werken kunnen nooit gelijktijdig gezien worden, maar alleen samen vormen ze het complete groene monochroom.

Scenery (Our house) 2021, carwrapfoil on wooden panels, 294 x 711 cm

Handout passers-by


productie kunstwerk: Anything is Possible

...stranger