welcome...
welcome... ...stranger
archief
17.06 – 31.12.2021
ESTHER TIELEMANS, LILY VAN DER STOKKER, RADNA RUMPING, KÉVIN BRAY

1 | 2

Lily van der Stokker, Dakterras met Bubbelbad, 2021, Valeriusstraat, Welcome Stranger 27.08.2021-15.04.2022 foto Gert Jan van Rooij

2 | 2

Esther Tielemans voor Welcome Stranger, Scenery 2021, carwrapfolie op façade, foto Thomas Bennen

In de zomer van 2021 hebben we een langere lijn gemaakt met een serie kunstwerken die startte in 2020. Opnieuw nodigde Welcome Stranger vier kunstenaars uit om een kunstwerk te maken aan de gevel van hun eigen huis. Daarmee onthullen alle kunstenaars iets persoonlijks midden in hun eigen buurt, op de grens tussen privé en het publiek domein. Zo ontstonden er opnieuw vier uiteenlopende kunstenaarsobservaties, op verschillende plekken in de stad. De gevels vormden een nieuwe omgeving voor een experimentele tentoonstelling, waar iedere voorbijganger welkom was om kennis te maken met de kunstwerken en de gedachten die ze opriepen.

Voor Welcome Stranger is traditioneel altijd de locatie, een huis in de stad, en daarmee de wisselwerking tussen de private en de publieke ruimte, alsmede openbaarheid en beslotenheid, het uitgangspunt. Sinds de aanhoudende pandemie is de focus tijdelijk verlegd naar de buitenkant: de gevel van de woningen van de kunstenaars zelf.

Lees meer over de kunstwerken in 2021 via onderstaande links:

LILY VAN DER STOKKER, VALERIUSSTRAAT
ESTHER TIELEMANS, MAARTEN HARPERTSZOON TROMPSTRAAT
RADNA RUMPING, HOOFDWEG
KÉVIN BRAY, WOUTERTJE PIETERSESTRAAT

Hand-out (achterkant)voor voorbijgangers vind je hier, daarin zijn kleine interviews met de kunstenaars opgenomen over de werken en wat het voor hen betekende om met het eigen huis te werken. 

Filosoof Thijs Lijster begrijpt de werken zo: ze kantelen onze blik op de stedelijke ruimte, ze scheppen ruimte voor het onverwachte, en bieden zo de mogelijkheid om weerstand te bieden aan de ‘onzichtbare hand’ van de planners, de vastgoedondernemers, de marketeers. De kunstenaars veranderen de argeloze voorbijganger in een bezoeker of deelnemer: plekken waar je anders waarschijnlijk gedachteloos aan voorbij zou zijn gelopen, plaatsen die op het eerste gezicht misschien weinig interessant leken en waar niks te beleven (wat doorgaans betekent: niets te consumeren) viel, worden opgeladen met betekenis. Die betekenis ligt (nog) niet vast, want ze zijn voldoende open en poreus om de dialoog aan te gaan met de ervaring en interpretatie van de voorbijganger dan wel deelnemer. Kortom: een uitnodiging, of aansporing, om de stad te herontdekken, misschien zelfs mee te herontwerpen, en zo de ruimte (speelruimte, tussenruimte, of gemene ruimte) terug te claimen. Zijn essay vind je in het archief. 

Er was veel persaandacht voor deze editie van Welcome Stranger. Je vind de artikelen bij 'about'. 

Meer informatie over het ontstaan van de serie en de context vind je in het archief. Ze vormen daarmee een langere lijn. Toen werden er ook twee radio uitzendingen gemaakt die je kan beluisteren: 'the house as material' en 'poking through the window'. Ze gaan in op de motivaties achter dit initiatief en het werk van de een aantal van de deelnemende kunstenaars aan de serie in 2020. 

Kévin Bray, Alexis Bondoux en Lou Buche, Ré-But, mixed media, 2021, foto: Gert-Jan van Rooij

...stranger