welcome...
welcome... ...stranger
Lily van der Stokker - dakterras met bubbelbad - Valeriusstraat

Lily van der Stokker, Dakterras met Bubbelbad, 2021, foto: Gert Jan van Rooij

Welcome Stranger heeft vier kunstenaars gevraagd een kunstwerk te maken op de gevel van hun eigen huis. 'Dakterras met Bubbelbad' is een kunstwerk gemaakt door Lily van der Stokker.

Er is geen betere manier om Lily van der Stokker haar gedachten en ideeën over het werk dat ze voor Welcome Stranger maakte te duiden, dan haar zelf aan het woord te laten. Van der Stokker werkt al even aan een archief waarin ze haar werk zelf toelicht. Onderstaand geven we integraal de tekst mee die ze schreef over haar kunstwerk ‘Dakterras met Bubbelbad’.

Huizen kunnen ook pratenUitspreken wat je denkt, het eerlijk en onverbloemd laten zien, en wel zo groot mogelijk. Groot omdat het daardoor in competitie kan met andere tekstwerken hoog op gebouwen die we allemaal kennen via de commercie.
En het is grappig, omdat het verwarrend is: zien we hier reclame of is er iets anders aan de hand?
“Dakterras met Bubbelbad” is een kunstwerk. Het is een werk van een persoon op één huis. Het is een kortstondige uiting van concrete poëzie. Politiek, grappig en brutaal.
Huizen kunnen ook praten.

Ik woon nu 33 jaar in de Valeriusstraat in een groot oud bovenhuis. Ik heb mooi uitzicht op het Valeriusplein, en aan de achterkant op een ruime binnentuin. In de jaren ‘80 had ik een simpel dakterras, overgehouden van de vorige huurders. Maar heb er nooit veel werk van gemaakt. Kon en mocht ook niet want ik woon in een huurhuis. Ook aan de overkant zag ik bescheiden dakterrasjes met aftandse hekjes en voornamelijk veel groen. Toen zag ik de overbuurman klussen aan een nog groter balkon, een nog groter dakterras. Ik zag huizen een nieuwe eigenaar krijgen die dan bestaande dakterrassen weer verder uitbreidde. 
Amsterdammers die vierkante meter‘s toevoegen aan hun woningen door kelders uit te graven, hun balkon te verbreden. Die een dubbel dakterras met wenteltrap laten aanleggen met bubbelbad, palmboom en douche, met een TL-balk over de hele breedte van het huis om de nieuwe aanwinst te verlichten.Eerdere tekst-kunstwerken van mij waren heel recent te zien op de ramen van het Stedelijk Museum, twee enorm grote stickers met daarop “Help me help me, Help I am in the museum” (2018). Van langer geleden is het troost-lichtkunstwerk: “Kalm nou maar alles komt goed” in de tuin van het Museum Boymans (2008). En de vrolijk gekleurde feministische muurschildering “Tidy Kitchen” (de nette keuken) in het Hammer Museum in Los Angeles (2015). En al in 1989 laat ik het schilderijtje “Hoi” hallo zeggen tegen de toeschouwer.De context van dit kunstwerk is het centrum van Amsterdam. Het is de kunst van een buurtgenoot. Een observatie van het handelen van mensen om ons heen. Van de bouwwoede in de buurt. En ik doe er zelf indirect aan mee want ook ik woon graag zo ruim mogelijk.

Lily van der Stokker
2021
Lily van der Stokker, portret 

Sinds de jaren ‘90 is Lily van der Stokker (1954, Den Bosch, NL) internationaal bekend om haar optimistische tekeningen en muurschilderingen in felle kleuren. Van der Stokker’s schilderingen zijn gemaakt in haar eigen byzondere palet van fluorescerende kleuren. Ze tekent vaak motieven als bloemen, krullen en wolken. Dit combineert Van der Stokker met woorden of zinnen die heel herkenbaar zijn. Door deze combinatie van zoetgekleurde vormen en korte stukjes tekst lijken haar kunstwerken gemakkelijk en toegankelijk. Maar dat is alleen maar schijn. Naar eigen zeggen maakt ze ‘moeilijke kunst die er makkelijk uitziet’.


--

Welcome Stranger heeft vier kunstenaars gevraagd een kunstwerk te maken op de gevel van hun eigen huis. 

Karakteristiek voor Welcome Stranger is dat de kunst te zien is in de privéwoningen van kunstenaars. Zij hebben zodoende gewerkt in het spanningsveld tussen het privé-vertrek en de publieksruimte, openbaarheid en privacy.
Vanwege de pandemie is de focus tijdelijk naar buiten verschoven: de gevel van de woningen.   

Door de voltooing van deze vierde bijdrage zijn dan alle kunstwerken gelijktijdig te zien. Andere kunstwerken zijn: 

Esther Tielemans, Maarten Harpertszoon Trompstraat | 17.06.21 - 30.11.21 
Radna Rumping, Hoofdweg | 15.07.21 - 15.10.21
Kévin Bray, Woutertje Pietersestraat | 12.08.21 - 15.11.21 

We hopen je te zien ook in één van de andere straten!

--

Meer weten? Beluister hier de twee radio uitzendingen, 'the house as material' en 'poking through the window', die ingaan op de motivaties achter dit initiatief en het werk van de een aantal van de deelnemende kunstenaars aan de serie vorig jaar.

installeren in de Valeriusstraat 26.08.21

...stranger